THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: corina on February 20, 2007, 10:39:11 am



Title: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: corina on February 20, 2007, 10:39:11 am
Αντιγράφω από in.gr:

18/02/07 12:26 
Με ηπιότερες ρυθμίσεις
Υπό κατάθεση το νομοσχέδιο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Νερό στο κρασί των μεταρρυθμίσεων για την ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται ότι έβαλε η κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να καταθέσει το νόμο - πλαίσιο ακόμα και εντός της εβδομάδας και ενώ οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας συνεχίζονται.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το νομοσχέδιο είναι λιγότερο τολμηρό από το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2006, προκειμένου να μην θίξει τα κεκτημένα φοιτητών και καθηγητών και να αποφευχθεί κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Oι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας τους από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία πραγματοποιεί έναν τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεσή τους.

Όπως θα τονίζεται στην εισηγητική έκθεση του νέου νόμου, θα διασφαλίζονται στα δημόσια πανεπιστήμια έννοιες όπως η οικονομική ευχέρεια, περισσότερες ελευθερίες και η δυνατότητα σύνταξης εσωτερικών κανονισμών από τα ίδια τα πανεπιστήμια που θα εγγυώνται την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι βασική προτεραιότητά της είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που προωθεί μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος την καθιέρωση των μη κρατικών ΑΕΙ.

Το Βήμα αποκαλύπτει τις διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που έχουν ήδη οριστικοποιηθεί και οι οποίες θα λάβουν την τελική έγκριση της κυβέρνησης στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Από τις περίπου 35 διατάξεις που θα υπάρχουν στον νέο νόμο - πλαίσιο έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι περισσότερες από αυτές και έχουν λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού. Πρόκειται κυρίως για τις διατάξεις που πυροδότησαν την ένταση στα πανεπιστήμια το καλοκαίρι του 2006 και οι οποίες τροποποιούνται τώρα κατά τρόπο που να μην προκαλούν πλέον αντιδράσεις.

Αυτές είναι:

Ασυλο

Για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το άσυλο, η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι αρμόδιο όργανο θα είναι το πρυτανικό συμβούλιο ή η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Η απόφαση για άρση του ασύλου θα λαμβανόταν κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η απόφαση για την άρση του ασύλου θα λαμβάνεται από το πρυτανικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις και εκπροσώπους των φοιτητών και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

Χρόνος σπουδών

Αρχικώς το νομοσχέδιο προέβλεπε χρόνο φοίτησης ν+2 χρόνια, δηλαδή προσαύξηση κατά 50% του προβλεπόμενου χρόνου σπουδών, για να εκλείψει το φαινόμενο των «αιωνίων φοιτητών». Η «επιτροπή σοφών» προτείνει ο χρόνος σπουδών να αυξηθεί σε 2ν, δηλαδή να διπλασιαστεί από τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών. Τελικώς, θα υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής και μελετάται το ενδεχόμενο η ρύθμιση να ισχύσει μόνο για τους νεοεισαγόμενους φοιτητές και όχι για όσους βρίσκονται ήδη στα πανεπιστήμια.

Μετεγγραφές

Η επιτροπή προτείνει την πλήρη κατάργηση των μετεγγραφών φοιτητών από περιφερειακά πανεπιστήμια σε ΑΕΙ των αστικών κέντρων, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι για κοινωνικούς λόγους η ρύθμιση αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί. Θα υπάρχουν όμως πρόνοιες περιορισμού τους και αυστηρές ρήτρες ελέγχου για τους δικαιούχους αλλά και για τις επιτροπές που θα τις εγκρίνουν.

Συγγράμματα


Θεσπίζεται πρόγραμμα διανομής συγγραμμάτων, καταργείται το ένα σύγγραμμα και θεσπίζεται πλουραλισμός στην επιλογή των συγγραμμάτων για να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος.

Βαθμίδες

Θα διατηρηθούν οι τέσσερις καθηγητικές βαθμίδες (λέκτορας, επίκουρος, αναπληρωτής καθηγητής, καθηγητής), με την υποχρέωση μονιμοποίησης μόνο στις δύο υψηλότερες. Δεν θα υπάρξουν όμως σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς απασχόλησης των μελών ΔΕΠ και ιδίως στο καθεστώς μερικής απασχόλησης που προκαλεί το φαινόμενο των αποκαλούμενων «αλεξιπτωτιστών καθηγητών». Το μόνο που θα προβλέπεται είναι η διαπίστωση της τακτικής παρουσίας τους στα αμφιθέατρα και όχι μόνο στην αρχή και στο τέλος κάθε εξαμήνου, αλλά με διάταξη που θα αφήνει ανοιχτά παράθυρα καταστρατήγησης της σχετικής ρύθμισης.

Μάνατζερ

Εισάγεται ο θεσμός του μάνατζερ και τα πανεπιστήμια, κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, όπου ο πρύτανης ασκεί διοικητικά και εκπαιδευτικά καθήκοντα, ενώ θα υπάρχει εκτελεστικός διευθυντής Oικονομικών Υποθέσεων που θα ασκεί την οικονομική διαχείριση και θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου. Για την πρόσληψη των μάνατζερ θα θεσπιστούν ιδιαίτερα υψηλά προσόντα, ενώ θα κληθούν και ειδικοί από το εξωτερικό. Είναι πιθανόν σε κάθε πανεπιστήμιο να υπάρχουν περισσότεροι του ενός μάνατζερ με διαφορετικές αρμοδιότητες.

Τρόπος εκλογής


Τροποποιείται το καθεστώς εκλογής του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, αλλά από εκλεκτορικό σώμα το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επειδή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους φοιτητές και τους καθηγητές. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως θα προβλέπεται καθολική ψηφοφορία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές σε ξεχωριστή κάλπη, όπως προτείνει η «επιτροπή σοφών».

Εσωτερικός κανονισμός


Θα προβλέπεται η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των πανεπιστημίων αλλά μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές για να αποφευχθούν κραδασμοί και εντάσεις άμεσα. Μέσω των κανονισμών αυτών θα είναι δυνατόν να διασφαλίζεται η παρουσία των καθηγητών στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά και η προστασία της περιουσίας του κάθε ιδρύματος.

news.in.gr



Title: Re: Υπό κατάθεση ο νόμος - πλαίσιο
Post by: corina on February 20, 2007, 10:43:24 am
και η σημερινή συνέχει


Title: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Guybrush on February 21, 2007, 13:04:08 pm
http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: gerdi on February 21, 2007, 13:33:07 pm
Προσωπικά είμαι κατά της αναθεώρησης του αρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο να είμαστε αντίθετοι στον νέο νόμο πλαίσιο!!!!
Έχω διαβάσει το προσχεδιο διαβασα και τον τωρινό...
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω που μας βλάπτει....


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Verminoz on February 21, 2007, 13:53:17 pm
Έχει βελτιωθεί, οφείλω να το παραδεχτώ, ίσως υπάρχουν ακόμα κάποια θολά σημεία αλλά ευτυχώς έχουν γίνει αρκετές υποχωρήσεις και βελτιώσεις στο νόμο-πλαίσιο.

gerdi αν δεν είχε γίνει αυτός ο αγώνας που έγινε θα μας είχαν πιάσει κότσους...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: takis on February 21, 2007, 13:59:49 pm
αν πραγματικά θες να μάθεις πως μας βλάπτει γιατί δε ψάχνεις τι λέει και η άλλη πλευρα ρε συ?Διάβασες ποτέ ολόκληρο το πλαίσιο που ψηφίζεται?Είδες τι προτείνουν άλλες πολιτικές δυνάμεις για την παδεία?Ναι κκε εννοώ(αλλά και όχι μόνο).Κάνε αυτό ,μάζεψε αντιρρήσεις-διαφωνίες και έλα να τα πούμε ,όχι για να σε πείσουμε(-μόνος σου θα πειστείς) αλλά για να σου εξηγήσουμε γιατί παρερμηνείες γίνονται εύκολά.Μην περιμένεις ρε gerdi να πληροφορηθείς μέσα από ένα καφενείο.

Τέρμα στην αναμασημένη τροφή και στο σπασμένο τηλέφωνο.Στο κάτω κάτω μόνο έτσι θα αποκτήσεις ολοκληρωμένη άποψη και προσωπική γνώμη.
δε πιστεύω να είμαι πάλι λάθος έτσι???
(αυτά την κάνω τώρα γιατί έχουμε και συνέλευση)


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: ckck20 on February 21, 2007, 14:01:32 pm
Και γω διαβάζοντας το νέο νόμο πλαίσιο δε βρίσκω τίποτα  που να μας βλάπτει. Ίσα ίσα που προσπαθεί να βελτιώσει κάποιες καταστάσεις. Λένε παντού ότι ο νέος νόμος πλαίσιο δεν κάνει σημαντικές αλλαγές,τομές κλπ,κλπ. Επομένως όσοι εναντιώνονται στο νέο νόμο πλαίσιο είναι επειδή θέλουν πιο δραστικές αλλαγές ή επειδή δε θέλουν να γίνουν ούτε και αυτές οι αλλαγές που ορίζει; Εγώ πιστεύω πως συμβαίνει το δεύτερο. Θέλουμε δηλαδή να γίνουν σημαντικές αλλαγές αλλά να χωρίς να γίνεται λόγος σε άσυλο,ανώτατη διάρκεια σπουδών... Δηλαδή αυτά λειτουργούν τέλεια και δεν πρέπει να τροποποιηθούν;
Άμα κάτι τέτοιο που κατά τις αναλύσεις δεν περιλαμβάνει σημαντικές τομές δε γίνεται αποδεκτό τότε πώς θα γίνουν ποτέ αποδεκτές πιο δραστικές αλλαγές;(!) Απλά, δε θα γίνουν...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: corina on February 21, 2007, 14:11:57 pm
Παιδιά, διαβάζοντας το σχέδιο νόμου που ανέβασε ο Guybrush, βλέπω ότι είναι το ίδιο που έχουμε στα χέρια μας από τον Ιούνιο. Μάλλον δεν είναι το καινούριο!!

@Guybrush ποια είναι η πηγή σου? Γιατί έχω αμφιβολίες για το αν είναι ενημερωμένη...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: corina on February 21, 2007, 14:14:29 pm
edit: Το έψαξα, όντως έχεις ανεβάσει το παλιό! Μόνο αυτό είναι το καινούριο:

http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm (http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm)

Το λινκ που έχεις βάλει είναι σωστό, αλλάσ το συννημένο είναι το παλιό!!!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Verminoz on February 21, 2007, 14:15:45 pm
Ρε κορίνα:

Quote
το Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (20-2-2007)

[πηγή: Ναυτεμπορική Online http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/02/20/1304212.htm]

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: corina on February 21, 2007, 14:17:08 pm
Ναι ρε Kenny, αλλά εγώ κατεβασα το συννημένο και μου βγηκε το παλιό!...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Verminoz on February 21, 2007, 14:20:18 pm
Ααα το συννημένο δεν το κατέβασα! Μόνο το λινκ άνοιξα! Οκ...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Guybrush on February 21, 2007, 14:20:29 pm
edit: Το έψαξα, όντως έχεις ανεβάσει το παλιό! Μόνο αυτό είναι το καινούριο:

http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm (http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm)

Το λινκ που έχεις βάλει είναι σωστό, αλλάσ το συννημένο είναι το παλιό!!!
Ναι είναι απο διαφορετικες πηγες...το τσεκαρα λίγο στην αρχή ακι μου φάνηκε σωστό...

Το κατεβάζω και αφήνω το λινκ μόνο


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: fugiFOX on February 21, 2007, 15:38:58 pm
Άρθρο 14

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης - Τριμελείς εξεταστικές επιτροπές

1. α) Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, προσαυξανόμενο κατά 100%. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια, και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι., ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και σχετική αίτηση φοιτητή, η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης του αιτούντος, μέχρι δύο εξάμηνα.

Σχόλιο:Παραθυράκι: "σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος".
Δεν βρήκα κάπου που να γράφει πως καθορίζεται αυτό, μάλλον είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του τμήματος.
Άρα εάν το τμήμα καθορίσει ανώτατη διάρκεια π.χ. 20 έτη τότε ο ανώτατος χρόνος διάρκειας φοίτησης γίνεται 40 έτη!



β) Αν ο φοιτητής στην εξέταση, και ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, υποχρεωτικού μαθήματος της προηγούμενης παραγράφου, η γνώση του οποίου είναι επιστημονικά απαραίτητη για την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση υποχρεωτικών μαθημάτων ανωτέρων εξαμήνων, , μπορεί να συνεχίσει να εγγράφεται στο μάθημα αυτό και σε επόμενα εξάμηνα, χωρίς να δικαιούται να επιλέξει και να εξεταστεί σε μαθήματα ανωτέρων εξαμήνων που προϋποθέτουν επιτυχή εξέταση στο υποχρεωτικό αυτό μάθημα.

Σχόλιο:Κάτι λείπει ανάμεσα στα διπλά ,,.



1. Στο πλαίσιο του συστήματος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. συντάσσουν κατάλογο συγγραμμάτων ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα που ανταποκρίνεται κατά τρόπο ολοκληρωμένο στο γνωστικό αντικείμενο του κάθε μαθήματος.

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζεται ο τρόπος, με τον οποίο παρέχεται στους φοιτητές, το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων ίσου με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου.

3. Η κοστολόγηση των συγγραμμάτων γίνεται από επιτροπή, σύμφωνα με σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο εντός έξι μηνών από τη έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εγγράφει σε ειδικό κωδικό αριθμό κάθε ιδρύματος την απαιτούμενη για την πληρωμή δαπάνη και διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο με ειδικό όργανο, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του προηγούμενου εδαφίου. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, εφαρμόζεται η ισχύουσα διαδικασία κοστολόγησης και διανομής συγγραμμάτων.


Σχόλιο:Αυτά ακριβώς δεν ισχύουν και σήμερα;
gpap?
τελικά από ότι βλέπω αφαιρέθηκε το σημείο που έγραφε για μη δωρεάν παροχή βιβλίου,
εκτός εάν από το 2 (Με προεδρικό διάταγμα... καθορίζεται ο τρόπος, με τον οποίο παρέχεται στους φοιτητές,)
απορρέει ότι το προεδρικό διάταγμα έχει το δικαίωμα να καθορίσει και κάποιο αντίτιμο.
Κάποιος που να γνωρίζει καλύτερα τα νομικα να μας πει;


4. Κάθε διδάσκων οφείλει να διανέμει, σε όλους τους φοιτητές που έχουν εγγραφεί στο μάθημα, κατά την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων με δαπάνες του Α.Ε.Ι. στο οποίο ανήκει, αναλυτικό διάγραμμα μελέτης το οποίο περιλαμβάνει τη διάρθρωση της ύλης του μαθήματος, σχετική βιβλιογραφία, άλλη τεκμηρίωση και συναφή πληροφόρηση.

Σχόλιο:Αυτό είναι καλό, γιατί έτσι μπορούν και τα φροντιστήρια να προγραμματίσουν καλύτερα τις ώρες τους
και το κόστος ανά εξάμηνο   :P



Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Krono on February 21, 2007, 16:15:40 pm
     Το πρόβλημα σε όλα τα παραπάνω πού είναι;


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: aika on February 21, 2007, 16:16:42 pm
Kαι η δική μου εντύπωση (άκουσα μόνο την ομιλία της Υπουργού στην τηλεόραση και δεν διάβασα την ίδια την πρόταση νόμου) είναι ότι είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούνη. Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένη και θεωρώ πως είναι στην σωστή κατεύθυνση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Βέβαια, ας μην ξεχνιόμαστε, η αγωνιστικότητα (?) των ημερών έχει επιβάλλει την διαλεκτική του "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ", "ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, εμ εννοώ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ"
και διάφορα άλλα που είναι σαν να ακούς κασέτα, με το τελευταίο σουξέ του "Φοίβου του αγωνιστή".

Ας αναλογιστούμε γιατί χωλαίνει το πανεπιστήμιο κι αν αυτό το νέο σχέδιο νόμου όντως το αναβαθμίζει κι ας αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα, απερίσπαστοι από εξωτερικές φωνές που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και που η στασιμότητα τους βολεύει και φυσικά απερίσπαστοι από κάθε λογής άλλους 'καθοδηγητές'.

Αντε, τα λέμε στη συνέλευση.
Να είστε όλοι εκεί... :P


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: JAs0n-X on February 21, 2007, 16:36:10 pm
Αντε, τα λέμε στη συνέλευση.
Να είστε όλοι εκεί... :P
Εγω πηγα 2:30 και ημασταν 10 ατομα...
ελπιζω να μαζευτηκαν τωρα.
Θα ξαναπερασω στις 4:30 μαλλον!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Νessa on February 21, 2007, 20:56:44 pm
Βασικά είναι πολύ επικίνδυνο - δεν το διάβασα ακόμα, αλλά στα Νέα διάβασα ότι προβλέπει ως και φυλάκιση 6 μηνών για τους καταληψίες, κατάργηση του ασύλου για τους περισσότερους πανεπιστημιακούς χώρους, ευκολότερη άρση του στους υπόλοιπους, σχεδόν απόλυτη εξουσία στον πρύτανη με μεγάλο περιθώριο αυθαιρεσίας στην οικονομική διαχείριση, να χάνεται το εξάμηνο ακόμα και με δυο εβδομάδες κατάληψη, κι άλλα τέτοια ωραία...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: gerdi on February 21, 2007, 22:54:16 pm
Βασικά είναι πολύ επικίνδυνο - δεν το διάβασα ακόμα, αλλά στα Νέα διάβασα ότι προβλέπει ως και φυλάκιση 6 μηνών για τους καταληψίες, κατάργηση του ασύλου για τους περισσότερους πανεπιστημιακούς χώρους, ευκολότερη άρση του στους υπόλοιπους, σχεδόν απόλυτη εξουσία στον πρύτανη με μεγάλο περιθώριο αυθαιρεσίας στην οικονομική διαχείριση, να χάνεται το εξάμηνο ακόμα και με δυο εβδομάδες κατάληψη, κι άλλα τέτοια ωραία...
????????????????????????????????????????????????
Είσαι πολύ υπερβολική!!!!!!!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Verminoz on February 21, 2007, 23:22:10 pm
Βασικά είναι πολύ επικίνδυνο - δεν το διάβασα ακόμα, αλλά στα Νέα διάβασα ότι προβλέπει ως και φυλάκιση 6 μηνών για τους καταληψίες, κατάργηση του ασύλου για τους περισσότερους πανεπιστημιακούς χώρους, ευκολότερη άρση του στους υπόλοιπους, σχεδόν απόλυτη εξουσία στον πρύτανη με μεγάλο περιθώριο αυθαιρεσίας στην οικονομική διαχείριση, να χάνεται το εξάμηνο ακόμα και με δυο εβδομάδες κατάληψη, κι άλλα τέτοια ωραία...

Παρέθεσε ακριβή quotes παρακαλώ...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: nad on February 21, 2007, 23:30:43 pm
Kαι η δική μου εντύπωση (άκουσα μόνο την ομιλία της Υπουργού στην τηλεόραση και δεν διάβασα την ίδια την πρόταση νόμου) είναι ότι είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Ιούνη. Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένη και θεωρώ πως είναι στην σωστή κατεύθυνση για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

Βέβαια, ας μην ξεχνιόμαστε, η αγωνιστικότητα (?) των ημερών έχει επιβάλλει την διαλεκτική του "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ", "ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ, εμ εννοώ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ"
και διάφορα άλλα που είναι σαν να ακούς κασέτα, με το τελευταίο σουξέ του "Φοίβου του αγωνιστή".

Ας αναλογιστούμε γιατί χωλαίνει το πανεπιστήμιο κι αν αυτό το νέο σχέδιο νόμου όντως το αναβαθμίζει κι ας αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα, απερίσπαστοι από εξωτερικές φωνές που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα και που η στασιμότητα τους βολεύει και φυσικά απερίσπαστοι από κάθε λογής άλλους 'καθοδηγητές'.

Αντε, τα λέμε στη συνέλευση.
Να είστε όλοι εκεί... :P

 Η αναβάθμιση που ακριβώς είναι κι εγώ δεν τη βλέπω;;; Και σε σχέση με αυτό του καλοκαιριού εγώ μόνο αλλαγές-στάχτη στα μάτια βλέπω. Κι εδώ δεν είναι παζάρι, παίρνω πίσω αυτό, για να σταματήσεις τις κινητοποιήσεις και να με αφήσεις ήσυχη.
 Φυσικά και η 3βάθμια εκπαίδευση έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές, αλλά ποιες αλλαγές βλέπεις στο νόμο και ποια ακριβώς προβλήματα λύνουν; Πχ, υπάρχει κάποια πρόνοια για τμήματα με υπεράριθμους φοιτητές και λίγα μέλη ΔΕΠ; Υπάρχει κάποια μέριμνα για σχολές που λειτουργούν χωρίς εργαστήρια; Εκτός αν αυτά μπορούν να λυθούν με την αυτονομία...
 Και να σκεφτούμε ότι ξανά συζήτηση για την παιδεία θα γίνει σε ν χρόνια, όπου ν, ο Θεός και η ψυχή του...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: thematrix on February 21, 2007, 23:31:55 pm
.


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: apostolos1986 on February 21, 2007, 23:45:52 pm
Ξέρετε τι είναι το χειρότερο από όλα στο προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο....ότι αντιμετωπίζει το ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο ως άλλη μία ΔΕΚΟ...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: digitally cursed on February 22, 2007, 02:30:59 am
Ξέρετε τι είναι το χειρότερο από όλα στο προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο....ότι αντιμετωπίζει το ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο ως άλλη μία ΔΕΚΟ...

Ακριβώς αυτό! Οι ομοιότητες στη λογική που προσπαθούν να περάσουν είναι πολλές!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Guybrush on February 22, 2007, 11:04:59 am
Ξέρετε τι είναι το χειρότερο από όλα στο προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο....ότι αντιμετωπίζει το ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο ως άλλη μία ΔΕΚΟ...
Δεν ξέρω εάν συμφωνώ...που το στηρίζεις?


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: mechanical_wind on February 23, 2007, 02:43:03 am
Νόμος πλαίσιο και πρυτανικές-προεδρικές-κοσμητορικές εκλογές

Αξίζει να τονιστεί μια άλλη πτυχή του επίμαχου νόμου, αυτή της κατάργησης της αποκλειστικότητας συγκεκριμένων φοιτητών-στελεχών φοιτητικών παρατάξεων στο δικαίωμα ψήφου. Πλέον θα ψηφίζει σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα. Αυτό θέτει τέρμα στην κομματικοποίηση-παραταξιοποίηση της εν λόγω εκλογικής διαδικασίας. Τα πρυτανικά σχήματα θα εκλέγονται καθολικά, κάτι που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και θέτει τέλος σε κάθε μορφής πιθανό "παζάρεμα" για την εξασφάλιση της στήριξης των λίγων φοιτητών που ορίζονταν εκλέκτορες. Αποτελεί ένα βήμα πρόοδου, μιας και σ'αυτή τη χώρα ο κομματισμός πάει σύννεφο. Κράζοντας ό,τι θεωρούμε λάθος, ας παραδεχτούμε κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί τομή.


Μήπως διαφωνείτε κύριοι της αντίδρασης?


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Johnny English on February 23, 2007, 02:52:41 am
Προσωπικά δε διαφωνώ. Αλλά εγώ δεν ανήκω σε παράταξη ;)

Στο νόμο παιδιά, κοιτάμε τα ψιλά γράμματα. Όχι τις ταμπέλες.

Το θέμα δεν είναι είναι καθολική ψηφοφορία. Το θέμα είναι αν διασφαλίζεται το ποσοστό που μετράει η ψήφος των φοιτητων ανεξαρτήτου (της δεδομένης) αποχής.

Το θέμα δεν είναι το n+2 ή 2n η 300. Το θέμα είναι: πόσα εξάμηνα έχεις δικαίωμα να πάρεις απαλλαγή εάν επιθυμείς να διακόψεις τις σπουδές σου και να συνεχίσεις αργότερα? Βέβαια το μεγαλύτερο θέμα είναι γιατί δε "χτυπάνε" τις αιτίες που προκαλούν την αιώνια φοίτηση...

Και το μεγάλο μυστήριο... πολλές διατάξεις θα καθοριστούν με Π.Δ. Κρύβει κάτι αυτό...?  8) :???: ::)


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: mechanical_wind on February 23, 2007, 03:14:05 am


Το θέμα δεν είναι είναι καθολική ψηφοφορία. Το θέμα είναι αν διασφαλίζεται το ποσοστό που μετράει η ψήφος των φοιτητων ανεξαρτήτου (της δεδομένης) αποχής.

Ισχύει και αυτό. Ξέχασα να το γράψω 8). Ανεξαρτήτως αποχής, ο συντελεστής βαρύτητας της φοιτητικής ψήφου παραμένει ίδιος.


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: fugiFOX on February 23, 2007, 04:32:25 am
Υπάρχει μια συγκλονιστική τροποποίηση/προσθήκη του νέου νομοσχεδίου στο άρθρο 14.
Ατνίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα, η φοιτητική ταυτότητα χάνεται και σε ακόμα μία περίπτωση!


Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 14

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης - Τριμελείς εξεταστικές επιτροπές

1. α) Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, προσαυξανόμενο κατά 100%.
................
.............

γ) Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο φοιτητής θεωρείται ότι έχει απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα.
Η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας επέρχεται και σε περίπτωση θανάτου του φοιτητή. Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα, στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.




Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Jalk on February 23, 2007, 06:16:22 am
γ) Μετά την πάροδο της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, ο φοιτητής θεωρείται ότι έχει απολέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα.
Η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας επέρχεται και σε περίπτωση θανάτου του φοιτητή. Για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, με την οποία βεβαιώνονται και τα μαθήματα, στα οποία ο φοιτητής έχει εξεταστεί επιτυχώς.[/i]

Μα ποιος ηλίθιος το σκέφτηκε αυτό;;;  ^curses^

Βασικά εγώ δεν βλέπω κάποια άλλη διευκρίνιση : Σε περίπτωση βαριάς αρρώστιας που απαιτεί διαρκή νοσηλεία τι γίνεται; Θα δίνεται αυτόματα παράταση;




Quote
παρέχεται στους φοιτητές, το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας αριθμού συγγραμμάτων ίσου με τον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου.

Δηλαδή πάλι τα ίδια. Ένα δωρεάν βιβλίο για κάθε μάθημα...


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: aika on February 23, 2007, 10:25:46 am
Δεν σχολιάζουμε κάτι ουσιαστικότερο επί του νομοσχεδίου, αντί να εστιάζουμε σε μία πρόταση προκειμένου να χλευάσουμε το όλον; (όσοι έχουν διαβάσει διατυπώσεις νόμων θα δουν διάφορα 'κουφά', ίσως κι από τη φύση των νόμων να προβλέπουν τα πάντα  :P)

Αυτό προσωπικά μου δείχνει έλλειψη σοβαρής κριτικής επί των ουσιαστικών διατάξεων.


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: aika on February 23, 2007, 10:44:57 am
@Jalk, άκουσα από την Υπουργό να λέει ότι υπάρχει δυνατότητα να διακόψει κανείς την φοίτησή του για πέντε χρόνια. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι το ίδιο το τμήμα μπορεί να συνεδριάσει και να αποφασίσει τι μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις σαν αυτή που ανέφερες στο ποστ σου.


Αλλά επειδή θέλω να είμαι όσο γίνεται αντικειμενικότερη, παραθέτω στην κουβέντα το ακόλουθο απόσπασμα από in.gr


«Γκάφα» ( ; ) στο νομοσχέδιο

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν πανεπιστημιακοί στα «Νέα», μία από τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία (το άρθρο 8 ) προβλέπει ότι στο εξής οι πρυτανικές εκλογές, καθώς και οι εκλογές για τους προέδρους τμημάτων θα γίνονται με καθολική ψηφοφορία όλων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και όχι μέσω εκλεκτόρων που ορίζουν οι φοιτητικές παρατάξεις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι πρέπει να αντικατασταθούν φράσεις όπως «εκπροσώπους των σπουδαστών του τμήματος» από φράσεις όπως «το σύνολο των σπουδαστών του τμήματος».

Όμως οι συντάκτες του νομοσχεδίου φαίνεται ότι στο κεφάλαιο 22, που αναφέρεται στην εκπροσώπηση των φοιτητών μέσα στα ιδρύματα, είτε ξέχασαν τι είχαν προβλέψει στο κεφάλαιο 8, είτε τους ξέφυγε ένα σημείο που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την καθολική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού αναφέρεται επί λέξει:

«Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου από τους φοιτητές του Τμήματος και με βάση τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε κάθε ψηφοδέλτιο, ο καθορισμός από το ΔΣ των τακτικών και αναπληρωματικών εκπροσώπων των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και στο εκλεκτορικό σώμα που αναδεικνύει τον Πρόεδρο Τμήματος, τον Κοσμήτορα και τις πρυτανικές αρχές, καθώς και στα άλλα πανεπιστημιακά όργανα, διενεργείται με το σύστημα της απλής αναλογικής».


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: mechanical_wind on February 23, 2007, 12:12:21 pm
«Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου από τους φοιτητές του Τμήματος και με βάση τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε κάθε ψηφοδέλτιο, ο καθορισμός από το ΔΣ των τακτικών και αναπληρωματικών εκπροσώπων των φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και στο εκλεκτορικό σώμα που αναδεικνύει τον Πρόεδρο Τμήματος, τον Κοσμήτορα και τις πρυτανικές αρχές, καθώς και στα άλλα πανεπιστημιακά όργανα, διενεργείται με το σύστημα της απλής αναλογικής».

Καθορισμός από το ΔΣ των εκπροσώπων στο εκλεκτορικό σώμα. Δεν αναφέρει αριθμό εκπροσώπων. Άρα βάσει του νέου νόμου το ΔΣ θα ορίζει ως εκλεκτορικό σώμα το σύνολο των φοιτητών του τμήματος. Απλό νομίζω! Ωστόσο πράγματι θα έπρεπε να αναδιατυπωθεί η παράγραφος γιατί πρέπει να τη διαβάσεις 7 φορές για να βγάλεις άκρη  8)


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Johnny English on February 23, 2007, 19:03:21 pm
@mechanical_wind: Άσχετο, αλλά η υπογραφή σου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το avatar σου...  ;D

(http://www.thmmy.gr/smf/avatars/Users/avatar_3085.jpg) Επίθεση στο μέλλον και όχι άμυνα στο παρελθόν!

Αλήθεια?: Νέο θέμα: Ακόμα να καταλάβουν οι Έλληνες ότι ο Καραμανλής (senior) κατέστρεψε αυτή τη χώρα? Ότι ήταν το λιγότερο κακό μετά τη χούντα?


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Turambar on February 24, 2007, 00:59:59 am
Νόμος πλαίσιο και πρυτανικές-προεδρικές-κοσμητορικές εκλογές

Αξίζει να τονιστεί μια άλλη πτυχή του επίμαχου νόμου, αυτή της κατάργησης της αποκλειστικότητας συγκεκριμένων φοιτητών-στελεχών φοιτητικών παρατάξεων στο δικαίωμα ψήφου. Πλέον θα ψηφίζει σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα. Αυτό θέτει τέρμα στην κομματικοποίηση-παραταξιοποίηση της εν λόγω εκλογικής διαδικασίας. Τα πρυτανικά σχήματα θα εκλέγονται καθολικά, κάτι που εξασφαλίζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και θέτει τέλος σε κάθε μορφής πιθανό "παζάρεμα" για την εξασφάλιση της στήριξης των λίγων φοιτητών που ορίζονταν εκλέκτορες. Αποτελεί ένα βήμα πρόοδου, μιας και σ'αυτή τη χώρα ο κομματισμός πάει σύννεφο. Κράζοντας ό,τι θεωρούμε λάθος, ας παραδεχτούμε κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί τομή.


Μήπως διαφωνείτε κύριοι της αντίδρασης?


Είναι το μόνο σημείο στο οποίο αντιδράει η ΔΑΠ χεχε... σύμφωνα με την τηλεόραση βέβαια.

Βασικά δεν διαφωνώ με την καθολική ψηφοφορία, εφόσον όμως η δύναμη δεν αλλοιώνεται με την αποχή όπως προέβλεπε ο νόμος πλαίσιο του Ιούνη τουλάχιστον.



Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: DhP on February 24, 2007, 01:48:52 am
Η χώρα μας χρειάζεται πολλές αλλαγές για να προοδεύσει. Κι όμως, γίνονται "αγώνες" για να σταματήσουν έστω και οι παραμικρές αλλαγές....

Παραθέτω κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο..

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18772&m=N06&aa=2

Διακίνηση ιδεών και στείρα πολιτική πραγματικότητα


Για να συνδέσω το σημερινό θέμα με την επικαιρότητα, θα σημειώσω πως η πολυσυζητημένη «ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», δυστυχώς, δεν γίνεται πλέον στα πανεπιστήμια. Για να γίνω ακόμη πιο ωμός, δεν γίνεται καν διακίνηση ιδεών. Εκτός αν θεωρούμε διακίνηση ιδεών τα προϊόντα που κυκλοφορούν από τα κομματικά παραμάγαζα και τους κάθε λογής ιδεολογικούς τρομοκράτες. Πρόσφατα, εν όψει μιας ημερίδας της οποίας ήμουν διοργανωτής, σε Ανώτατο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, εισέπραξα με έκπληξη την παράκληση του πρύτανη να μην αναφερθεί στην αφίσα το όνομα της χορηγού εταιρείας (επρόκειτο για κατασκευαστική) διότι ποιος ξέρει, μπορεί να 'χουμε και κατάληψη! Για όποιον δεν κατάλαβε, εννοούσε ότι και η απλή ακόμη αναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δεν συνάδει με τα «αριστερά» πρότυπα που καλλιεργούν οι φοιτητικές συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες ή το ιδιότυπο αριστεροδέξιο καθεστώς το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να υπομένουμε.

Κι όμως, για έναν σοσιαλιστή όπως ο Πέρσον, το κόμμα του οποίου βρίσκεται από το 1930 στην εξουσία με θαυμαστές επιδόσεις, η συνεργασία των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το οικονομικό θαύμα της Σκανδιναβίας και της έδωσε την δυνατότητα να είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο..............................


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: mechanical_wind on February 24, 2007, 03:00:18 am
@mechanical_wind: Άσχετο, αλλά η υπογραφή σου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το avatar σου...  ;D
Αλήθεια?: Νέο θέμα: Ακόμα να καταλάβουν οι Έλληνες ότι ο Καραμανλής (senior) κατέστρεψε αυτή τη χώρα? Ότι ήταν το λιγότερο κακό μετά τη χούντα?

Προφανώς αρνείσαι να εμβαθύνεις το νόημα της ατάκας "επίθεση στο μέλλον και όχι άμυνα στο παρελθόν" (Κ.Καραμανλής-Λευκάδα 2006) Δεν υπάρχει αντίθεση. Την πιο τολμηρή επίθεση στο μέλλον την έκανε ο παππούς Καραμανλής. Τώρα γιατί όπως λες οι Έλληνες δεν καταλαβαίνουν ότι κατέστρεψε τη χώρα, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Είτε επειδή είναι χαζοί, είτε επειδή κανείς δεν είχε επιχειρήματα να τους πείσει περί αυτού...  8)

Δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα χωρίς λάθη. Το αριστερό-αριστεριστικό σύστημα όμως πραγματικά είναι επικίνδυνο. Αλλά μην ανησυχεί κανείς! Φροντίζει από μόνο του να διατηρεί τους συσχετισμούς δεκαετίες ίδιους (χωρίς καν να αναρωτιέται "βρε γιατί?")

"Σ'ευχαριστώ μπάχαλε που θυμίζεις στην κοινωνία τον κομμουνιστικό κίνδυνο" ;D


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: Johnny English on February 24, 2007, 07:39:00 am
Quote
Την πιο τολμηρή επίθεση στο μέλλον την έκανε ο παππούς Καραμανλής

Ποια ήταν αυτή? Η παράδοση της χώρας στους εργολάβους?  ;D ;D

Εκτός αν κοιτάμε το άμεσο παρελθόν (χούντα). Τότε πάω πάσο!!

Το βαθύτερο νόημα της φράσης του Καραμανlee jr είναι "Επιστροφή στο παρεθόν, άμυνα στην εξέλιξη"

Όσοι έχουν διαβάσει πραγματικά τη νεότερη ιστορία 19ος και 20ος αιώνας, το καταλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι απλά βολεύονται να πιστεύουν ότι βαδίζουν στο μέλλον γιατί τους συμφέρει.

Ας μην ανοίξουμε όμως εδώ κουβέντα για πολιτικά/κοινωνικά συστήματα.. υπάρχει ήδη μία αλλού. Αν μιλήσουμε συγκεκριμένα για το παππού, ας πάμε σε νέο τόπικ, αλλιώς: http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=7551.0


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: aika on February 24, 2007, 10:33:04 am
Καλά, τώρα Juan είσαι ισοπεδωτικός. Οι αποφάσεις του επηρέασαν πολύ αρνητικά την καθημερινότητα μας στην τσιμεντούπολη της Θεσσαλονίκης, αλλά ο χαρακτηρισμός εθνάρχης  δεν του αποδόθηκε τυχαία φαντάζομαι...
Σόρυ για την συνέχιση του οφ-τόπικ! :P


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: fugiFOX on February 24, 2007, 13:16:33 pm
Φεύγουμε οφφτόπικ, αλλά τέτοιοι τιτλοι εθνάρχης, ζαν πρεμιέ κτλ
είναι καθαρά θέμα συγκυριών.
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι εθνάρχης ή όχι,
πάντως μπορω με μεγαλύτερη σιγουριά να πω ότι είναι
ο άμεσα υπεύθυνος για τον τρόπο δόμησης της Θεσσαλονίκης


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: MihalisK on February 24, 2007, 14:12:59 pm
Άρθρο 14

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης - Τριμελείς εξεταστικές επιτροπές

1. α) Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στις προπτυχιακές σπουδές δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, προσαυξανόμενο κατά 100%. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι δυνατή με απόφαση της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια, και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι., ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και σχετική αίτηση φοιτητή, η παράταση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης του αιτούντος, μέχρι δύο εξάμηνα.

Σχόλιο:Παραθυράκι: "σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος".
Δεν βρήκα κάπου που να γράφει πως καθορίζεται αυτό, μάλλον είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του τμήματος.
Άρα εάν το τμήμα καθορίσει ανώτατη διάρκεια π.χ. 20 έτη τότε ο ανώτατος χρόνος διάρκειας φοίτησης γίνεται 40 έτη!


Μάλλον δε διάβασες αυτό που γράφει, τον ελάχιστο αριθμό θα πρέπει να βάλουν στα 20 χρόνια γαι να γίνει ο μέγιστος 40. Αλλά αυτό δε γίνεται.

OFF - TOPIC

Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που προσπάθησε να συγκαλήψει τη δολοφονία Λαμπράκη και που μετά τη χούντα έδινε συγχαρητήρια στα τότε ΜΑΤ όποτε κατάφερναν να στείλουν σε νοσοκομεία διαδηλωτές και φοιτητές επεμβαίνοντας με τις καταπληκτικές τους αύρες. Οι εργολάβοι ήταν το λιγότερο - αν και είναι ειρωνία που ο ανηψιός αυτού του ανθρώπου βγήκε πρωθυπουργός με σημαία την πάταξη της διαπλοκής.. Ο Καραμανλής επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό για να μην προλάβει να ακουστεί υποψία αριστερίζουσας φωνής μετά την πτώση της δικτατορίας. Ο Καρανλής δεν ήταν εθνάρχης ήταν εθνικιστικάρχης, και αυτό που είναι το πραγματικά αξιοθαύμαστο επίτευγμά του είναι ότι εκατάφερε να κάνει την ανατροπή της χούντας την μόνη παγκοσμίως ανατροπή στρατιωτικού καθεστώτος που οδήγησε σε τόσο μικρές αλλαγές και στην δεξιότερη δυνατή λύση.

Ενώ στη συνεισφορά του πρέπει να συνυπολογιστεί η εγκατάλειψη της χώρα από το 1963 επειδή δεν είχαν οι δικαστές τη στάση που αυτός ήθελε στην υπόθεση Λαμπράκη. Μια αποχώρηση που λίγο ως πολύ οδήγησε στη χούντα.


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: mechanical_wind on February 26, 2007, 11:53:51 am
OFF - TOPIC
Ο Καρανλής δεν ήταν εθνάρχης ήταν εθνικιστικάρχης,

Ακύρωση πολιτικών εκτελέσεων, μαζί και του Χ. Φλωράκη... Επιστροφή των εξόριστων από τα ξερονήσια... Προσπάθεια εσωτερικής ηρεμίας και αναίμακτη μεταπολίτευση... Είσοδος στην τότε ΕΟΚ... Νομιμοποίηση ΚΚΕ...

Αυτό το τελευταίο ομολογουμένως ήταν λάθος ;D

Τώρα τί να πουν και αυτά τα λίγα μπροστά στον τρόπο δόμησης της Θεσσαλονίκης ε?  :???: Έλεος!

Τέλος το off topic, αν συνεχίσουμε αλλού δώστε το link γιατί είναι λίγο λαβύρινθος η κοινότητά σας!  :D


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: pmousoul on February 28, 2007, 12:44:00 pm


Οι 10 αλλαγές που δεν έγιναν
Ποια καυτά ζητήματα των πανεπιστημίων δεν τόλμησε τελικά να αγγίξει η κυβέρνηση


http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14999&m=A08&aa=1

Ρίξτε μια ματιά... θίγει κάποια πολύ σημαντικά θέματα!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: gerdi on March 02, 2007, 17:57:18 pm
Δεν ξέρω για τα άλλα πάντως το θέμα τον εισακτέων το έθιξε η υπουργός και είπε πως θ γίνουν αλλάγές...(στο μέλλον)
1.Θέλουνε να δούνε τι θα γίνει με τα ιδιωτικά (τελικά)...
2.Αν το έθιγε τώρα θα ξεσηκωνόντουσαν και οι μαθητές...
ΓΙ αυτούς τους λόγους (αλλά και για άλλους διάφορους) πιστεύω ότι δεν έγινε λόγος τώρα!!


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: apostolos1986 on March 06, 2007, 18:07:47 pm

Στον αέρα η διάταξη για το άσυλο, ενστάσεις και από τη Βουλή

ΝΟΜΟΣ... ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ


Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Την αντισυνταγματικότητα της διάταξης στο προτεινόμενο άρθρο περί ακαδημαϊκού ασύλου, στην οποία αναφέρεται η ποινή (φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών) για τους παραβάτες του θεσμού, επισημαίνουν τέσσερις διακεκριμένοι νομικοί, καθώς παραλείπεται ο ορισμός της αξιόποινης πράξης, όπως άλλωστε παρατηρεί και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Οπως εξηγούν, η διατύπωση της παραγράφου 7 του άρθρου 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και το ακαδημαϊκό άσυλο) βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 7 (παρ. 1) του Συντάγματος, που ορίζει ότι έγκλημα δεν υπάρχει και ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ορίζει τα στοιχεία της πράξης (nullum crimen sine lege certa).

Στη συγκεκριμένη παράγραφο του νομοσχεδίου, που συζητείται προς ψήφιση αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προβλέπεται πως «οι παραβάτες των διατάξεων του άρθρου αυτού για το ακαδημαϊκό άσυλο τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών μετά από έγκληση του αρμοδίου οργάνου της παραγράφου 5 (σ.σ. Πρυτανικό Συμβούλιο) ή της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ».

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους σήμερα στην «Ε», οι τέσσερις νομικοί διατυπώνουν δύο αιτιάσεις, που προκύπτουν από την κείμενη διατύπωση της διάταξης:

* Κανείς δεν θα γνωρίζει «ώς πού ακριβώς φθάνει ο κύκλος των τιμωρούμενων πράξεων».

* Ποινικοποιείται ευρύτατα η πανεπιστημιακή ζωή, καθώς η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης καθιστά παραβάτες όλα τα μέλη του ΑΕΙ, ακόμη και αυτά του αρμοδίου για τον χειρισμό του ασύλου οργάνου, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις διατάξεις του άρθρου.


Νίκος Παρασκευόπουλος,


καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Το ελληνικό Σύνταγμα ( άρθρο 7 παρ. 1) ορίζει ότι έγκλημα δεν υπάρχει και ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ορίζει τα στοιχεία της πράξης (nullum crimen sine lege certa). Η ακρίβεια της νομοθετικής περιγραφής των εγκλημάτων είναι βασικό ατομικό δικαίωμα του πολίτη, ώστε να γνωρίζει τι είναι αξιόποινο. Οπως είχα ευκαιρία να εκθέσω και στην κυριακάτικη «Αυγή» προ ημερών, η σχετική με το άσυλο ποινικοποίηση, που προωθείται, παραπέμπει για την περιγραφή του εγκλήματος συλλήβδην σε όλες τις παραγράφους του σχετικού άρθρου. Εκεί συναντά κανείς ρυθμίσεις διακηρυκτικές, οργανωτικές, ουσιαστικές και διαδικαστικές, και γίνεται τελείως ασαφές τι ακριβώς τιμωρείται. Κανείς δεν θα γνωρίζει ώς πού ακριβώς φθάνει ο κύκλος των τιμωρούμενων πράξεων, αν π.χ. αφορά και την επιβολή μονομερών απόψεων. Επομένως, η αντίθεση στην παραπάνω συνταγματική επιταγή είναι αναμφίβολη».

Ιωάννης Μανωλεδάκης,


καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Η ποινική διάταξη του άρθρου 3 του νομοσχεδίου για το ακαδημαϊκό άσυλο όπως είναι διατυπωμένη βρίσκεται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα. Το άρθρο 7 του Συντάγματος απαιτεί οι ποινικοί νόμοι να είναι διατυπωμένοι με σαφήνεια, έτσι ώστε η επαπειλούμενη ποινική κύρωση να συνδέεται με αυστηρά προσδιορισμένη στο γραπτό ποινικό κανόνα συμπεριφορά. Στο νόμο που ήδη ισχύει είναι σαφές ότι η επαπειλούμενη στην παρ. 8 του άρθρου 2 ποινική κύρωση για παραβίαση του ασύλου αφορά τα όργανα της δημόσιας δύναμης που επεμβαίνουν σε χώρους που καλύπτονται από το άσυλο χωρίς τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5 και 6. Αντίθετα, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που συζητείται η ποινική κύρωση στην παράγραφο 7, απειλείται για τους παραβάτες όλων των διατάξεων του άρθρου: Από τους διεξάγοντες απόρρητη έρευνα, η οποία απαγορεύεται στην παρ. 2 μέχρι τους εμποδίζοντες την εργασία της εκπαίδευσης και έρευνας και βέβαια και μέχρι τα όργανα της δημόσιας δύναμης που παραβιάζουν το άσυλο χωρίς τις προϋποθέσεις των παρ. 5 και 6. Δύο τινά συμβαίνουν λοιπόν: Είτε οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν είχαν πρόθεση να αποστούν από την ισχύουσα ποινική ρύθμιση αλλά εκφράστηκαν κακώς από νομική άποψη οπότε το σχετικό άρθρο ως αόριστος αντισυνταγματικός ποινικός νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί για τους παραβάτες αστυνομικούς είτε πρόθεση των συντακτών ήταν να αλλάξουν ριζικά την ποινική ρύθμιση και να επεκτείνουν ευρύτατα το αξιόποινο παραβίασης του ασύλου πέρα από τους παραβάτες αστυνομικούς σε οποιονδήποτε δεν συμμορφώνεται με τις γενικές διατυπώσεις του άρθρου 3, οπότε όμως θα έπρεπε να το πουν ρητά και να αναλάβουν τις ευθύνες αυτής της ευρύτατης ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής. Βέβαια, και υπό αυτό το ενδεχόμενο, η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη σήμερα στο σχέδιο δεν παύει να είναι αόριστη και αντισυνταγματική και συνεπώς ανεφάρμοστη».

Φώτης Κουβέλης,

νομικός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ


Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Η παρατήρηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής είναι ορθή. Η μη εξειδίκευση των συγκεκριμένων πράξεων δημιουργεί πρόβλημα συνταγματικότητας με το δεδομένο ότι η ποινή επιβάλλεται πάντοτε για συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Δηλαδή, δεν υπάρχει αδίκημα εάν δεν ορίζεται με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο και για το οποίο θα πρέπει από την ώρα που θα είναι συγκεκριμένο και ορισμένο, αυτό να επισύρει και συγκεκριμένη ποινή. Εχω όμως και την άποψη ότι ο νόμος-πλαίσιο που εισηγείται η κυβέρνηση στη Βουλή δεν είναι εναρμονισμένος με την υπάρχουσα συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 16. Σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται ουσιαστικά η αναθεώρηση του άρθρου 16 με νόμο.

Οι παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την εν λόγω αντισυνταγματικότητα δημιουργούν πολιτικό-ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση και την υποχρεώνουν και πάλι με πολιτικά στοιχεία να επαναπροσδιορίσει και να ανακαθορίσει τη στάση της».

Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης,

καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Ο θεσμός του ασύλου και η προστασία του αποτελεί μια σοβαρότατη κατάκτηση της ελληνικής έννομης τάξης. Και αποτελεί στοιχείο του δημοκρατικού χαρακτήρα της παιδείας. Εμφανίζει βεβαίως στην εφαρμογή και ορισμένες πλευρές που δημιουργούν προβλήματα. Είτε γιατί ενδεχομένως οι ίδιες δεν καλύπτουν με απόλυτη επάρκεια το θέμα είτε γιατί υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν οξύτητες. Η πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, επιβάλλει να εξεταστεί το πρόβλημα και να αναζητηθεί νέα λύση, η οποία θα εμποδίζει τη δημιουργία προβλημάτων. Είναι φανερό ότι το όλο πρόβλημα έχει ανάγκη επεξεργασίας πριν φθάσουμε στη διατύπωση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση. Δεν είναι ώριμη η πραγματικότητα να δεχθεί αυτή τη στιγμή παρεμβάσεις».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: pmousoul on March 08, 2007, 13:57:39 pm
Μια που είναι και επίκαιρο...

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=785360&lngDtrID=244


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: pmousoul on March 09, 2007, 03:04:01 am

Ψηφίστηκε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_3_08/03/2007_183905


Title: Re: Το Σχέδιο Νόμου
Post by: pmousoul on March 13, 2007, 13:20:36 pm

Προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία δεν τονίζονται...

"Οπως τονίζει,οι περισσότερες πληγές της ανώτερης εκπαίδευσης θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπισθεί εξαλείφοντας τις δύο κεντρικές αιτίες της δυσλειτουργίας του: την απουσία θεσμικής αυτονομίας και την έλλειψη επαγγελματικής υπευθυνότητας πολλών ακαδημαϊκών."

Περισσότερα για το "«Γραφειοκρατικό τερατούργημα το νομοσχέδιο Γιαννάκου» του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ" στο πιο κάτω link:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=10.03.2007,id=28786852