THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κατάληψη => Topic started by: gpap on February 18, 2007, 00:45:21 am



Title: Και τώρα ...κυρίες και κύριοι ..ο νόμος πλαίσιο!
Post by: gpap on February 18, 2007, 00:45:21 am
Ψεκάστε, ψηφίστε... τελειώσατε

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

«Να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατάθεση του νομοσχεδίου». Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στη Μαριέττα Γιαννάκου και ο περιβόητος νόμος-πλαίσιο είναι θέμα ημερών πλέον να πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Αυτό θα συμβεί ακόμη και αυτή ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε. Το ζήτημα πρέπει να κλείσει τώρα», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι λόγοι που οδήγησαν στην επίσπευση της κατάθεσης είναι οι εξής:

- Η κυβέρνηση βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Θ. Πάγκαλου (με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού για το πανεπιστημιακό άσυλο) και σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και την αναταραχή που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Δεν υπάρχει πλέον η δικαιολογία της αναμονής της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης και της ψηφοφορίας για αλλαγή του άρθρου 16, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση.

- Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κίνημα στα πανεπιστήμια έχει «κουραστεί» από τις συνεχείς διαδηλώσεις κάθε μορφής και αυτό διευκολύνει τα περισσότερα σχέδιά τους.

- Με την κατάθεση του νομοσχεδίου η δημόσια συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την κυβερνητική πρωτοβουλία και θα φύγει από θέματα που προκαλούν ζημιά στην κυβέρνηση (π.χ. τα σενάρια γύρω από το θάνατο του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου).

Η Μ. Γιαννάκου έχει ήδη ολοκληρώσει την προεργασία, το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο στο συρτάρι της και η υπουργός περιμένει απλώς το «νεύμα» του Κ. Καραμανλή για να προχωρήσει. «Από την πλευρά μου είμαι έτοιμη. Η απόφαση για τον ακριβή χρόνο είναι του πρωθυπουργού», τονίζει. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη μέθοδο του «σαλαμιού».

Ο νόμος-πλαίσιο, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, δεν θα είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο, αλλά θα περιγράφει κάποιες γενικές αρχές μέσα σε 20-25 σελίδες.

* Το κύριο χαρακτηριστικό των νέων ρυθμίσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ότι τα περισσότερα κρίσιμα θέματα παραπέμπονται στους εσωτερικούς κανονισμούς των ΑΕΙ, οι οποίοι όμως θα διαμορφωθούν σε ένα χρόνο. Η σύνταξή τους όμως δεν θα γίνει «εν λευκώ» από τη διοίκηση του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά με βάση «πρότυπο κανονισμό» που θα εκδοθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας το επόμενο εξάμηνο.

* Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου η κυβέρνηση δεν θ' αλλάξει την αρχική πρότασή της. Η απόφαση για την αναγκαιότητα ή όχι επέμβασης της αστυνομίας δεν θα λαμβάνεται από ειδική επιτροπή με ομοφωνία αλλά από το Πρυτανικό Συμβούλιο με πλειοψηφία.

* Αρκετά πράγματα αλλάζουν όσον αφορά τη συμμετοχή των φοιτητών στις αποφάσεις των ΑΕΙ. Ετσι στο μέλλον επιστημονικά ζητήματα θα συζητούνται πλέον από πανεπιστημιακά όργανα με ειδική σύνθεση.

* Τα πανεπιστήμια θα συνάπτουν τετραετή «προγραμματική συμφωνία» με το υπουργείο Παιδείας. Η χρηματοδότησή τους δεν θα είναι δεδομένη όπως σήμερα, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτάται από την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Επίσης, θα προβλέπονται ενδιάμεσα στάδια ελέγχου.

Στο μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου θα ρίξει «λάδι στη φωτιά» των κινητοποιήσεων. Πιστεύουν όμως ότι έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή αρκετών από το χώρο των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών, ενώ υπολογίζουν ότι το φοιτητικό κίνημα ύστερα από μια αρχική αντίδραση, στη συνέχεια θα παρουσιάσει σημάδια κόπωσης. Υπολογίζουν ότι θα βοηθήσει και το γεγονός ότι πολλές κρίσιμες ρυθμίσεις παραπέμπονται στο μέλλον μέσω των εσωτερικών κανονισμών, οπότε σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές.


Title: Re: Και τώρα ...κυρίες και κύριοι ..ο νόμος πλαίσιο!
Post by: gpap on February 18, 2007, 00:46:42 am
Κρίσιμο ραντεβού στα τυφλά

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι, αλλά και ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκροτούν το μέτωπο κατά των κυβερνητικών επιλογών στο χώρο της παιδείας και συναντιούνται σε ένα νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Τότε γίνεται στη Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ετσι, και την επόμενη εβδομάδα περισσότερα από 300 τμήματα ΑΕΙ θα είναι κατειλημμένα από τους φοιτητές, όπως και τα μεγάλα ΤΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ έχει κηρύξει νέα πενθήμερη απεργία, η Ομοσπονδία των καθηγητών ΤΕΙ 48ωρη, οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ 24ωρη την Πέμπτη.

Πάντως, η 22α Φεβρουαρίου είναι ημερομηνία-ορόσημο, όπου θα μετρηθούν οι αντοχές του φοιτητικού κινήματος. Η επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου ενισχύει τη συσπείρωσή του και απομακρύνει σκέψεις για αλλαγή του βηματισμού που είχαν διατυπωθεί κυρίως από πανεπιστημιακούς για να αρθεί το αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση τον παλμό τον δίνουν οι φοιτητές, καθώς οι καταλήψεις τους ωθούν τους καθηγητές στα πανεπιστήμια να ψηφίζουν απεργίες, αφού έτσι κι αλλιώς οι σχολές δεν λειτουργούν.

Ηδη ανάμεσα σε συλλόγους πανεπιστημιακών υπάρχουν κινήσεις για το σταμάτημα της απεργίας. Στα μέλοι του ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου πλειοψήφησε η πρόταση για άμεσο άνοιγμα των τμημάτων.

«Η αναθεώρηση του άρθρου 16 λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά στη συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων των ΑΕΙ και συσπειρωτικά για τις κινητοποιήσεις», επισημαίνει ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Παγουλάτος. «Τώρα που το ενδεχόμενο της αναθεώρησης απομακρύνεται μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο με τα ιδρύματα όμως ανοιχτά».

Η συσπείρωση της ΠΟΣΔΕΠ παρ' όλα αυτά είναι εξαιρετικά υψηλή. Σ' αυτό συντελούν οι απαράδεκτες επιθέσεις από την αστυνομία και προσωπικά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά και η κλήση από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών του προέδρου και του αντιπροέδρου της, προκειμένου να τους απευθύνει νουθεσίες ο Αττικάρχης ενόψει συλλαλητηρίων.

Αλλαγή πορείας

«Καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στα συνταγματικά δικαιώματα με συστηματικές επιθέσεις στο πανεπιστημιακό άσυλο, με την αμφισβήτηση της συμμετοχής σε νόμιμες διαδηλώσεις, με συκοφαντίες και καταγραφή φορέων και προσώπων, ως δήθεν υπεύθυνων διάπραξης έκνομων πράξεων», τονίζεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Η αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει κάπως τα δεδομένα και στο εσωτερικό του φοιτητικού κινήματος που εκφράζεται κυρίως με τη διαφοροποίηση της ΠΚΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Ενώ μέχρι τώρα η Πανσπουδαστική συμμετείχε τόσο στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων όσο και στα συντονιστικά των καταλήψεων έχοντας κοινό πλαίσιο με τα ΕΑΑΚ και το Δίκτυο (ΣΥΝ) τώρα αλλάζει στάση. Στις συνελεύσεις ορισμένων σχολών «κατεβάζει» δικό της πλαίσιο και προτείνει μαζί με τη φιλοκυβερνητική ΔΑΠ τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 14 Μαρτίου.

Με την ημερομηνία αυτή διαφωνούν οι υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος των καταλήψεων που περιμένουν δημοσιοποίηση του νόμου-πλαισίου τις επόμενες ημέρες και την ψήφισή του το Μάρτιο.

«Δεν μπορεί να γίνουν εκλογές σε μια περίοδο που το κίνημα θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και θα δίνουμε τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου και εναντίον των αντιδραστικών διατάξεων που περιλαμβάνει ο νόμος-πλαίσιο», υπογραμμίζει ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημήτρης Κατσαγάνης.


Title: Re: Και τώρα ...κυρίες και κύριοι ..ο νόμος πλαίσιο!
Post by: gpap on February 18, 2007, 00:48:28 am
Λάθος στρατηγική

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι έτοιμο. Περιμένει η κυρία Γιαννάκου το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό για να το καταθέσει. Ο διάλογος ματαιώθηκε. Ηρθε η ώρα για τον μονόλογο της εξουσίας. Η ώρα του πρωθυπουργού...

Η ΤΑΚΤΙΚΗ της κυβέρνησης, στην αντιπαράθεσή της με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ή τουλάχιστον με το δυναμικό τμήμα της, είναι σαφής. Η κατάθεση του νομοσχεδίου θα πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις, αλλά μετά την ψήφισή του αυτές θα ανακοπούν. Παλιά συνταγή, όχι πάντα σωστή. Η αντιπολίτευση -και η αξιωματική πλέον- θα διαμαρτύρεται και θα καταψηφίζει. Αλλά η πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική -να εξηγούμαστε- πλειοψηφία, αποφασίζει. Δημοκρατία έχουμε...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ, όμως, δεν λειτουργεί αν δεν γίνεται γενικά αποδεκτός από εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Παλιά συνταγή κι αυτή, πάντα όμως σωστή. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις ιδίως της νεολαίας δεν αντιμετωπίζονται με την κρατική βία. Ούτε με νόμους. Η κατανόηση, η συναίνεση, ο διάλογος είναι προϋποθέσεις αναγκαίες για την εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Η καταστολή, η βία, ο μονόλογος της εξουσίας πυροδοτούν μεγαλύτερη αντίσταση.

Η ΠΑΙΔΕΙΑ βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνητικής πολιτικής αποσπασματικής, ανακόλουθης και επιπόλαιης. Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια δεν έχει νόημα:

* Αν δεν αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής των σπουδαστών.

* Αν η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν αποκτήσουν ένα πρόγραμμα σπουδών που θα αναπτύσσει τη δημιουργικότητα αντί της ανταγωνιστικότητας, την πρωτοβουλία αντί της ισοπέδωσης (που επιτυγχάνεται πάντα προς τα κάτω), την κρίση αντί της αποστήθισης, την επιστημονική γνώση αντί των πάσης φύσεως προλήψεων και προκαταλήψεων.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ της παιδείας σ' όλες τις βαθμίδες είναι υποχρέωση της πολιτείας. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της μέσης αλλά και της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς σε σχέση με το έργο τους. Το δημόσιο πανεπιστήμιο στερείται τα απαιτούμενα μέσα. Σπουδαστές εισέρχονται στο πανεπιστήμιο αποβλακωμένοι από ένα σύστημα εξετάσεων απαράδεκτο, σε σχολές που δεν θέλουν. Καθηγητές εκτρέπονται σε άλλες παράπλευρες ασχολίες, νόμιμες ή παράνομες, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Η κυβέρνηση θα μεταρρυθμίσει με νόμο τα πανεπιστήμια, χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Πώς;

* Με τη μάταιη, πλέον, εμμονή στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που πυροδότησε δυναμικές κινητοποιήσεις και έγινε σημαία τους.

* Με την τροποποίηση του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει η αστυνομία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις αλλά και περισσότερα έκτροπα.

* Με διάφορα μέτρα περιορισμού (ή τουλάχιστον έτσι εκλαμβάνονται) της αυτοτέλειας και αυτονομίας του πανεπιστημίου, την κατοχύρωση των οποίων επιδιώκουν δυναμικά φοιτητές και καθηγητές.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ σύστημα είναι ενιαίο. Από το δημοτικό έως τα μεταπτυχιακά. Και δει χρημάτων. Αποσπασματικές, επιπόλαιες, ανακόλουθες μεταρρυθμίσεις πλήττουν την παιδεία στο σύνολό της. Η κατάθεση, άρον άρον, του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αποτελεί εκδήλωση πολιτικού τακτικισμού. Ο πρωθυπουργός είναι ίσως ικανός στην τακτική. Στη στρατηγική όμως σίγουρα μειονεκτεί: βάλλει κατά της παιδείας, αντίθετα προς τον διακηρυγμένο σκοπό του...


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 18/02/2007


Title: Re: Και τώρα ...κυρίες και κύριοι ..ο νόμος πλαίσιο!
Post by: aika on February 21, 2007, 11:12:14 am

Κύριε Παπαγιάννη, μήπως μπορείτε να ανεβάσετε το σχέδιο νόμου; (κάπου πήρε το μάτι μου ότι το βρήκατε στην Ναυτεμπορική -αλλά νομίζω ότι πρέπει να είσαι συνδρομητής για να κατεβάσεις το άρθρο)


Title: Re: Και τώρα ...κυρίες και κύριοι ..ο νόμος πλαίσιο!
Post by: gpapanik on February 21, 2007, 12:17:36 pm
http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm (http://web.auth.gr/esdep/nomosxedio_2007-02-20.htm)