THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κατάληψη => Topic started by: bger on February 16, 2007, 12:34:51 pm



Title: Εκτακτο συσκεψοδικείο (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15/2/07)
Post by: bger on February 16, 2007, 12:34:51 pm
Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
    Στις «νέες μεθόδους» της κυβέρνησης για την περιστολή των κινητοποιήσεων, διά της στοχοποίησης, της καταγραφής φορέων και προσώπων και της μετακύλησης ευθυνών, αποδίδουν οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας την πρόσκληση του εισαγγελικού λειτουργού σε σύσκεψη συνεργασίας -για πρώτη φορά- και παρουσία αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει του συλλαλητηρίου που ξεκινά σήμερα από το ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ της Πατησίων.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λάζαρος Απέκης, που την περασμένη εβδομάδα είχε υποδειχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ως υποκινητής αναταραχών, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαΐστρος και ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης, που μαζί με τον πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη επιλέχθηκαν -διά προσωπικών κλήσεων- ως συμβαλλόμενα μέρη στην «ειρηνική διαχείριση των διαδηλώσεων» (σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΑΔΑ) καταγγέλλουν την κυβέρνηση για:
*Στοχοποίηση.
*Καταγραφή φορέων και προσώπων ως υπευθύνων διάπραξης έκνομων πράξεων.
*Συστηματική επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα.
*Κατατρομοκράτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
*Αυταρχισμό και αστυνομοκρατία.
Με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτη Πούλιου, οι προαναφερόμενοι εκλήθησαν στο γραφείο του (ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς προχθές το βράδυ), χωρίς να τους γνωστοποιηθεί ο λόγος και οι συνευρισκόμενοι. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, παρουσία του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Ασημάκη Γκόλφη και του διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών Γεώργ. Μπαταλογιάννη. Ανταποκρίθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, συνοδευόμενοι από τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας, και ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης. Δεν προσήλθε ο Γρ. Καλομοίρης.
«Η πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας αφορούσε ενδιαφέρον του ιδίου για την προοπτική ειρηνικής διαχείρισης των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των πανεκπαιδευτικών-πανελλαδικών συλλαλητηρίων στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία σημειώνεται ότι:
-Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ ότι «ουδεμία αναφορά στα πρόσωπά τους απηχεί ερμηνείες που αποδόθηκαν ή σχολιάστηκαν».
-Η ΓΑΔΑ «κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων αναζητεί μέλη οργανωτικών επιτροπών ή εκπροσώπους προκειμένου να διαβουλευτεί σε ιδιαίτερα κρίσιμα περιστατικά από τα οποία εμφανώς υπάρχει κίνδυνος ζωής ανθρώπων και καταστροφής περιουσιών δημοσίου ή ιδιωτικού συμφέροντος».
-Στη συνάντηση διεξήχθη ήρεμος και φιλικός διάλογος.
Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι «κατέστη σαφές πως αν φτάσουμε σε σημείο αιχμής θα ζητηθεί από την Αστυνομία η βοήθεια της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αποφυγή επεισοδίων».
«Προσκληθήκαμε να συναντήσουμε στο γραφείο του τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών χωρίς να μας αναφερθεί το αντικείμενο της συνάντησης, όπου είχε προσκληθεί και ο πρύτανης του ΕΜΠ. Ανταποκριθήκαμε, και με έκπληξη διαπιστώσαμε την παρουσία της ηγεσίας της Αστυνομίας», απαντούν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ.
«Καταγγέλλουμε την αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα με συστηματικές επιθέσεις στο πανεπιστημιακό άσυλο, με την αμφισβήτηση του δικαιώματος συμμετοχής σε νόμιμες διαδηλώσεις, με συκοφαντίες, στοχοποίηση και καταγραφή φορέων και προσώπων (σ.σ. όπως υποστήριξαν, ρωτήθηκαν για την οργανωτική επιτροπή των διαδηλώσεων) ως δήθεν υπευθύνων διάπραξης έκνομων πράξεων».
«Δεν πήγα γιατί δεν μου γνωστοποίησαν το αντικείμενο της συνάντησης», δήλωσε στην «Ε» ο γραμματέας της ΟΛΜΕ, που εκλήθη προσωπικά και όχι ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας.
«Η ενέργεια αυτή του εισαγγελέα θυμίζει το γνωστό "περάστε από το αστυνομικό τμήμα δι' υπόθεσίν σας". Ηταν αυτονόητο για μένα ότι η πρόσκληση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατατρομοκράτησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και των προσώπων που συμμετέχουν στο κίνημα αντίστασης στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι φανερό ότι η πολιτική του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας, της παρακολούθησης της δράσης συνδικαλιστικών στελεχών, φοιτητικών παρατάξεων κ.λπ. εκφράζεται και με νέες μεθόδους στοχοποίησης προσώπων και ανοίγματος του δρόμου σε "αγανακτισμένους πολίτες" να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες εναντίον του κινήματος».
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112