THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κατάληψη => Topic started by: fugiFOX on February 09, 2007, 18:57:00 pm



Title: Ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ
Post by: fugiFOX on February 09, 2007, 18:57:00 pm
To minyma akolouthei kai se "greeklish".

Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σας προωθεί μήνυμα της Πρυτανείας του ΑΠΘ:


Οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ. αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν και να αποστείλουν στο Υπουργείο Παιδείας το παρακάτω κείμενο αρχών που συνέταξε η Επιτροπή Κοσμητόρων των Σχολών του ιδρύματος, μετά από σύνθεση των απόψεων Τμημάτων του. Αναμένει δε την αποσαφήνιση του περιεχομένου του προτεινόμενου σχεδίου νόμου για αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη δομή και τη λειτουργία των Α.Ε.Ι., ώστε να τοποθετηθεί επ αυτού και η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων της 3.2.2007 (βλέπε παρακάτω ψήφισμα) και την ανάλογη δέσμευση της Υπουργού Παιδείας.
 
 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ


Κείμενο αρχών

 

Ο Ν. 1268/1982, με αλλεπάλληλες βέβαια τροποποιήσεις, εφαρμόστηκε επί εικοσιτέσσερα χρόνια στα Α.Ε.Ι., επιφέροντας, παρά τις όποιες αδυναμίες του, σημαντικές θετικές αλλαγές σε σχέση με το καθεστώς που επικρατούσε πριν απʼ αυτόν.

Εν τούτοις, ήδη, αποτελεί κοινή διαπίστωση το ότι η ανώτατη παιδεία στη χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά κρίση και έχει την ανάγκη άμεσων αλλαγών προκειμένου να συμβαδίσει με την ευρωπαϊκή αλλά και με την παγκόσμια ανώτατη παιδεία, τις οποίες πρέπει να ανταγωνιστεί. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η θέσπιση ενός νέου νόμου που να αντικαθιστά την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία και να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η σύγχρονη πραγματικότητα στα Πανεπιστήμιά μας. Ο νέος αυτός νόμος, για να είναι ευέλικτος, θα πρέπει να έχει το χαρακτήρα νόμου-πλαισίου. Και τούτο, με την έννοια του νόμου που, με διατάξεις διατυπωμένες ελλειπτικά και γενικά, θα θέτει γενικές αρχές και κατευθύνσεις, με βάση τις οποίες τα Πανεπιστήμια θα ρυθμίζουν, κυρίως με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς, τα εσωτερικά τους ζητήματα συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητές τους.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες βασικές αρχές:

   1. Αρχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
   2. Αρχή αυτονομίας των Πανεπιστημίων, και ειδικότερα:

-Αρχή ακαδημαϊκής αυτονομίας

-Αρχή διοικητικής αυτονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει και απαγόρευση του κρατικού ελέγχου

-Αρχή οικονομικής αυτονομίας, η οποία προϋποθέτει επαρκή οικονομική στήριξη των Πανεπιστημίων από το κράτος, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να προωθούν την αξιοκρατία και την αριστεία.

   3. Αρχή προαγωγής της έρευνας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.
   4. Αρχή ενδυνάμωσης της κοινωνικής φοιτητικής πολιτικής.
   5. Αρχή της μη εξίσωσης παράλληλων τομέων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία προϋποθέτει ακριβή εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «Πανεπιστήμιο» και συσχέτιση του καθεστώτος του δημόσιου Πανεπιστημίου με το καθεστώς άλλων ανώτατων Ιδρυμάτων, όπως είναι τα Τ.Ε.Ι., οι Εκκλησιαστικές Σχολές και οι Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Α.Π.Θ. εκτιμά ότι, για την ομαλή πραγματοποίηση των αναγκαίων αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση, επιβάλλεται η αποφυγή εσπευσμένων κινήσεων και αυταρχικών πρακτικών από μέρους του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ώστε να δομηθεί το απαραίτητο κλίμα συναίνεσης.


 

 
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


 

H Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συνήλθε στην Αθήνα την 3-2-07 κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:

1.Εμμένει στις αποφάσεις των προηγούμενων  Συνόδων της Μυτιλήνης και της Έκτακτης της Αθήνας, καθώς και στις προτάσεις  της για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ.

2. Ζητεί από το ΥΠΕΠΘ να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές στο υπό κατάρτιση Σχέδιο Νόμου και την έγκαιρη δημοσιοποίησή του στη Σύνοδο και στα Πανεπιστήμια, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Πανεπιστημιακής κοινότητας, γιατί κάθε περαιτέρω συνέχιση της ασάφειας μόνο ζημιά προκαλεί στα Πανεπιστήμια.

3. Καταδικάζει απερίφραστα τις πράξεις βίας εντός των Πανεπιστημίων, ειδικότερα εναντίον Πρυτανικών αρχών, Συγκλήτων, μελών ΔΕΠ αλλά και φοιτητών, που ακυρώνουν στην πράξη την έννοια του ασύλου και καταρρακώνουν το κύρος των Πανεπιστημίων μας.

4. Καταδικάζει τα φαινόμενα δυσφήμησης του Δημοσίου Πανεπιστημίου και τις προσπάθειες συρρίκνωσης της κοινωνικής του εμβέλειας και προσφοράς.

5. Πιστεύει ακράδαντα ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και οι πρυτάνεις θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.