THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Τι παιδεία θέλουμε: Προτάσεις => Topic started by: Johnny English on January 21, 2007, 14:25:44 pm



Title: Κι όμως... το άρθρο 16 χρειάζεται αναθεώρηση....
Post by: Johnny English on January 21, 2007, 14:25:44 pm
Όπως έγραψα και σε προηγούμενο ποστ μου... το άρθρο 16 χωράει αναθεώρηση...

Είχα επικεντρώσει την προσοχή μου σε δύο παραγράφους:

Ακόμα και το άρθρο 16 χωράει αναθεώρηση. Αλλά όχι αυτή που προτείνεται από τα κόμματα πλειοψηφίας. Άλλα χωρία ("3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα." και  "2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. ") χωράνε ενδεχομένως αναθεώρηση.

Το "όχι" που ακούγεται από τα υπόλοιπα κόμματα, αφορά προφανώς στο γεγονός ότι δε θα κάνουν την δικιά τους αναθεώρηση.... άρα δε θα στηρίξουν κάτι τέτοιο προκαταβολικά. Φαντάζομαι αν κριθεί τελικώς αναθεωρήσιμο, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους...

Η παρακάτω στήλη δημοσιεύεται στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ (21/01/2007)



ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Του Δημήτρη Νανούρη


Ξεπερασμένες και αναχρονιστικέςθεωρούνται ορισμένες διατυπώσεις του άρθρου 16 του συντάγματος που εκφράζουν απαρχαιωμένες αντιλήψεις για την αποστολή της παιδείας, οι οποίες ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι "η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει ως σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτική συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπέυθυνους πολίτες".

Το εδάφιο αυτό, που διαπνέεται από μια χομεϊνικού τύπου αντίληψη για τις σχέσεις κράτους - πολιτών, προκαλεί αντιδράσεις από συνταγματολόγους και πανεπιστημιακούς, από διανοητές και προοδευτικούς εκπαιδευτικούς.

-> <<Εάν τελικά το άρθρο 16 του συντάγματος κριθεί αναθεωρητέο, είναι ευκαιρία νξα αλλάξει και η παράγραφος 2, σύμφωνα με την οποία η παιδεία αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στην ανάπτυξη της "θρησκευτικής συνείδησης", διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παρέχει το άλλοθι για τη λειτουργία ενός υποχρεωτικού και κατηχητικού μοντέλου θρησκευτικής εκπαίδευσης, το οποίο παραβιάζει τόσο την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης όσο και, γενικότερα, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας>>, επισημαίνει ο Γ. Σωτηρέλλης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.<<Τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει σήμερα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου η αλλαγή θα σημαίνει ένα βήμα προόδου προς την κατοχύρωση μιας ανοικτής, αντικειμενικής και πολυφωνικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, απαλλαγμένης από κρατικοθρησκευτικούς καταναγκασμούς>>.

[...]

-> Ο Χρ Μασσαλάς, πρόεδρος του ΣΑΠΕ του ΕΣΥΠ, τονίζει ότι <<ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται θρησκευτικά, άρα η εν λόγω παράγραφος θίγει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα>>.



***Στο κομμάτι που παρέλειψα, ένας φοιτητής και ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, γράφουν το αυτονόητο, ότι δλδ είναι ενάντια στην αναθεώρηση καθώς δε θα αναθεωρηθεί αυτό το κομμάτι, αντίθετα άλλα πολύ σημαντικά (παράγραφος 5 και παράγραφος 8.).