THMMY.gr

Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών => Ηλεκτρικές Μετρήσεις ΙΙ => Topic started by: sm on May 15, 2006, 12:52:59 pm



Title: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 12:52:59 pm
Η συνδεσμολογία της διάταξης των πιεζοαντιστάσεων.

Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας βλέπουμε ένα άσπρο αντικείμενο πάνω στο οποίο υπάρχουν δύο κατασκευές. Η πρώτη κατασκευή στεγάζει δύο πιεζοαντιστάσεις. Μπορούμε να διακρίνουμε αυτή την κατασκευή από τρεις χαρακτρηριστικές υποδοχές  που έχει στο πάνω μέρος της (είναι αυτό που μοιάζει με Π). Δεξιά από αυτή βρίσκεται η δεύτερη κατασκευή η οποία είναι ένα μικρόμετρο. Το μικρόμετρο είναι το 'μακρουλό' αντικείμενο που φαίνεται στη φωτογραφία. Για την ακρίβεια αυτό το 'μακρουλό' αντικείμενο είναι ο άξονας του μικρομέτρου ο οποίος καθώς περιστρέφεται μετακινείται προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά (ανάλογα με τη φορά περιστροφής).

Πάνω από τις πιεζοαντιστάσεις και το μικρόμετρο βρίσκεται η διάταξη της γέφυρας (δεξια) και η διάταξη του τελεστικού ενισχυτή (αριστερά).


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 12:54:29 pm
Ζουμ στη γέφυρα της διάταξης των πιεζοαντιστάσεων.

Στη διάταξη της γέφυρας παρατηρούμε οκτό διακόπτες οργανωμένους σε δύο σειρές. Η κάθε σειρά ελέγχει την τιμή της αντίσταση που βρίσκεται δίπλα της (τα ονόματα των αντιστάσεων έχουν θαμπώσει στη φωτογραφία). Αυτές οι αντιστάσεις συνηθίζουν να έχουν τιμή 1kΩ (τόσο είχαν όταν έκανα εγώ την άκηση και τόσο είχαν όταν έκανα και το επαναληπτικό εργαστήριο όπως φαίνεται και στην φωτογραφία). Η βασική ιδέα νομίζω είναι οι δύο αυτές αντιστάσεις να έχουν την ίδια τιμή ώστε όταν οι δύο πιεζοαντιστάσεις δεν είναι παραμορφωμένες να επικρατεί ισορροπία στη γέφυρα (αλλά αφού το 1kΩ έχει δοκιμαστεί γιατί να το αλλάξουμε;  ;)).

Επισης υπάρχει και ένα ρυθμιστικό στην κάτω δεξιά γωνία το οποίο ρυθμίζει την κάτω δεξιά αντίσταση της γέφυρας και η οποία όπως φαίνεται από τη συνδεσμολογία συνέεται σε σειρά με την δεύτερη πιεζοαντίσταση. Για να μην μπλέκουμε πολύ τα πράγματα, εμείς δεν θέλουμε αυτή η αντίσταση να παρεμβαίνει στην μετρητική διάταξη που χτίζουμε οπότε μέσω του αντίστοιχου ρυθμιστικού κάνουμε την τιμή της μηδέν. Προσέχουμε λοιπόν το ρυθμιστικό στην κάτω δεξιά γωνία της διάταξης της γέφυρας να είναι στο μηδέν.

Γενικά, όσον αφορά τους διακόπτες και τα ρυθμιστικά συνήθως είναι ρυθμισμένα εκ των προτέρων (από τον υπεύθυνο ή από τον προηγούμενο) και δεν θα έπερεπε να τα πολυπειράζουμε, αλλά δεν θα πείραζε ένα μικρός έλεγχος του τύπου just in case. Αρκεί βέβαια αυτός να μην μας μπερδέψει και ξεχάσουμε και τα βασικά τα οποία πρέπει να κάνουμε!!!!  :D :D :D


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 12:55:27 pm
Ζουμ στις πιεζοαντιστάσεις.

Στην κατασκευή πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι πιεζοαντιστάσεις βρίσκονται τρείς υποδοχές. Οι δύο πρώτες (αυτές που είναι 'κοντά' μεταξύ τους στη φωτογραφία) συνδέονται με τα άκρα των δύο πιεζοαντιστάσεων. Δηλαδή η πρώτη υποδοχή συνδέεται με το πρώτο άκρο της πρώτης πιεζοαντίστασης και η δεύτερη υποδοχή με το πρώτο άκρο της δεύτερης πιεζοαντίστασης. Η τρίτη υποδοχή (η πιο απομακρυσμένη) μας δίνει πρόσβαση στον κοινό κόμβο στον οποίο συνδέονται τα δεύτερα άκρα των πιεζοαντιστάσεων.

Δίπλα από την κατασκευή στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι πιεζοαντιστάσεις (αυτή με τις τρεις υποδοχές), όπως αναφέρθηκε, βρήσκεται το μικρόμετρο. Για αυτό αρκεί να θυμόμαστε ότι μία πλήρη περιστροφή του άξονά του προκαλεί μια μετατόπιση του σώματός του κατά 0.5mm.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 12:58:44 pm
Πρώτη φωτογραφία:
Η διάταξη των πιεζοαντιστάσεων σε μια πιο προοπτική άποψη!

Περεπιτώντος, μια που βλέπουμε το πολύμετρο να ποζάρει στη συγκεκριμένη φωτογραφία να προσέξουμε να μην είναι ξεχασμένο σε καμιά κλίμακα μέτρησης ρεύματος (λειτουργόντας ως αμπερόμετρο) και μας στείλει σε άλλη εξεταστική!!!

Δεύτερη φωτογραφία:
Δεξιά: Η διάταξη των πιεζοαντιστάσεων
Αριστερά: Η διάταξη του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 13:09:56 pm
Ζουμ στον τελεστικό ενισχυτή της διάταξης των πιεζοαντιστάσεων.

 Το ρυθμιστικό (το οποίο χρησιμοποείται για να αλλάξει την ενίσχυση της διάταξης) βρήσκεται στη θέση 100 αλλά αυτό μπορούμε να το αλλάξουμέ.   ^superconfused^ ^superconfused^ ^superconfused^ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! : Η έξοδος του τελεστικού ενισχυτή δεν είναι η υποδοχή στην κορυφή του τριγώνου αλλά αυτή που βρίσκεται λίγο πιο πάνω και στην οποία συνδέεται το άσπρο καλώδιο στη φωτογραφία  ^superconfused^ ^superconfused^ ^superconfused^


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 13:15:13 pm
Η διάταξη με τον γραμμικό μεταβλητό διαφορικό μετασχηματιστή.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 13:17:16 pm
Ζούμ στην έξοδο του ταλαντωτή η οποία συνδέεται με το πρωτεύον του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματισή.

Όπως αναγράφουν και τα δύο ρυθμιστικά το πρώτο (αριστερό) ελέγχει τη συχνότητα της τάσης και το δεύτερο (δεξιό) ελέχγει το πλάτος του παραγόμενου σήματος.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 13:22:54 pm
Ζούμ στον γραμμικό μεταβλητό διαφορικό μετασχηματισή (η πρώτη φωτογραφία).

Οι δύο μεσαίες υποδοχές είναι οι ακροδέκτες του πρωτεύοντος ενώ τα δύο ακριανά ζευγάρια υποδοχών είναι τα δύο ζεύγη ακροδεκτών των δύο δευτερευόντων πηνίων του γραμμικού μεταβλητου διαφορικού μετασχηματιστή.

Η ράβδος που προεξέχει από τα δεξιά και είναι περιτυλιγμένη με ένα ελατήριο (φαίνεται καλύτερα στη δεύτερη φωτογραφία) συνδέεται με τον πυρήνα του γραμμικού μεταβλητού διαφρορικού μετασχηματιστή. Πιέζοντας αυτή τη ράβδο προς τα μέσα σπρόχωνουμε προς την αντίστοιχη φορά τον πυρήνα του μεταχηματιστή.



Τι συνδέουμε με τι
-Η έξοδος του ταλαντωτή συνδέεται με τους ακροδέκτες του πρωτεύοντος
-Τα δύο δευτερεύοντα συνδέονται σε σειρά (βραχυκυλώνοντας δύο ακροδέκτες τους). Επειδή νομίζω παίζει ρόλο και η φορά των τυλιγμάτων πρέπει τα δευτερεύοντα να συνδεθούν με κατάληλο τρόπο μεταξύ τους. Απ'ότι βλέπω πάντως στη φωτογραφία για αυτή την σύνδεση βραχυκυλώνονται οι υποδοχές 2 και 6 (μετρόντας από τα αριστερά προς τα δεξιά).
Η διάταξη είναι έτοιμη.

Για επιδείξουμε τη λειτουργεία της διάταξης:
-Συνδέουμε το πρώτο κανάλι του παλμογράφου με την έξοδο του ταλαντωτή (ή τους ακροδέκτες του πρωτεύοντος του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή) και το δεύτερο κανάλι του ταλαντωτή στην έξοδο του 'συνολικού' δευτερεύονος. Λέγοντας συνολικό δευτερεύον ενοούμε τον εν σειρά συνδιασμό των δύο δευτερευόντων του γραμμικού μεταβλητου διαφρορικού μετασχηματισή. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία το συνολικό δευτεύον μας είναι διαθέσιμο στις υποδοχές 1 και 5. Συνδέουμε λοιπόν το δεύτερο κανάλι του παλμογράφου στις υποδοχές 1 και 5 του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή.

Ρύθμιση του παλμογράφου(για αυτές τις ρυθμισεις δεν είμαι σίγουρος):
Χρόνος->ms
Τάση->Volt
Dual->Πιεσμένο (δηλαδή ρυθμισμένω στη λειτουργεία dual)
Channel I/II-> Πιεσμένο ώστε να γίνεται trigger στο κανάλι 2

Επιδειξη της λειτουργείας της διάταξης
Αφού τελειώσουμε με αυτές τις συνδέσεις θα πρέπει να επιδείξουμε τη λειτουργεία της διάταξης πιέζοντας τον άξονα του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχημαστή μέχρι το πλάτος της εναλλασόμενης τάσης στο δευτερεύον να μηδενιστεί. Μετά μετακινόντας την ράβδο μπρος και πισω θα πρέπει να δείξουμε την μεταβολή του πλάτους της τάσης στα άκρα του 'συνολικού' δευτερεύοντος μέχρις τα δύο μέγιστα (το ένα πιέζοντας την ράβδο προς τα μέσα και το αφήνοντας την ράβδο να βγει προς τα έξω)


Σημαντική Σημείωση: Κατά την παρουσίαση των δύο διατάξεων αυτή με την πιεζοαντίσταση δεν λειτούργησε όπως προβλέπονταν ενώ αυτή με τον γραμμικό μεταβλητό διαφορικό μετασχηματιστή λειτουργησε κανονικά. Αυτό που είπε ο υπεύθυνος είναι ότι κάποιο καλώδιο θα πρέπει να είχε πρόβλημα στην πρώτη διάταξη. Ακολούθησε η ερώτηση του τί μέτρα λαμβάνονται ώστε να προφυλαχθεί ο φοιτητής από σχετικά λάθη έτσι ώστε να μην κοπεί ενώ έχει κάνει αυτά που έπρεπε σωστά. Η απάντηση που δώθηκε (μετά από κάποιον αστεϊσμό) είναι ότι ελέγχεται εάν η συνδεσμολογία είναι σωστή.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: fugiFOX on May 15, 2006, 13:39:34 pm
sm έκανες πολύ καλή δουλειά!


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 15, 2006, 13:51:26 pm
Thankx, αλλά όπως ξέρεις η καλή δουλεία συνήθως είναι αποτέλεσμα πολλών ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και των παιδιων που συγκέντρωσαν το συγκεκριμο υλικό  οπότε εκ μέρους όλωνμας ευχαριστώ. Αυτό που με απασχολεί είναι μην έχω περιγράψει-μεταφέρει τίποτα λάθος (είτε στο συγκεκριμένο post είτε στο άλλο με τις ερωτήσεις) και την πατήσει κανένας εξ'αιτίας μου. Γι'αυτό αν κανείς βρει τίποτα λάθος καλό θα ήταν να μου το πει.  ;)


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: NetBuster on May 15, 2006, 14:01:18 pm
Eyxaristv sm!!This has been most helpful!!

 ^clap^ ^clap^ ^clap^


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: Verminoz on May 15, 2006, 14:20:13 pm
Μπράβο ρε sm. Να σαι καλά!! Σου είμαστε ευγνώμονες!!! ;)


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: Johnny English on May 15, 2006, 14:32:15 pm
Άαααχ ρε sm.. Που ήσουν όταν το έδινα... Χωρίς κινητό με κάμερα, έκανα ασκήσεις μνήμης! Μπράβο!


Title: Απ: Ερωτήσεις για την άσκηση του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: Alexkasgr on May 15, 2006, 18:29:03 pm
Πράγματι πολύ καλή δουλειά sm, σε ευχαριστούμε όλοι!!


Title: Απ: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: meltemi on May 15, 2006, 21:11:11 pm
 :) :) Αξιέπαινο πραγματικά.  ;)


Title: Απ: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: darlas on May 16, 2006, 01:07:46 am
Μπράβο στον sm :) :)


Title: Απ: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: BOBoMASTORAS on May 16, 2006, 01:15:11 am
Και από μένα συγχαρητήρια στον sm. Αυτό που έκανε είναι απλά κορυφαίο!!


Title: Απ: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: anonymous-root on May 16, 2006, 01:24:36 am
Και εγω οφειλω να τον ευχαριστησω.

Αντε και με βιντεο την επομενη φορα!


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: Spacetraveler on May 16, 2006, 23:32:41 pm
Συγχαρητήρια sm!!! Καταπληκτική δουλειά!!!
 


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: liago13 on May 17, 2006, 16:50:52 pm
Ακρως κατατοπιστικη η εξηγηση,η συνδεσμολογια εχει διευκρινιστει απολυτα!


Μια ερωτηση εχω προς το παρον:Στο πειραμα μετρηση αποστασης κανουμε τη συνδεσμολογια,απανταμε και τις ερωτησεις,ολα καλα.Απο μετρησεις,τι πρεπει να βρουμε.Νομιζω ειπε δε θα κανουμε τη ρυθμιση τερμα δεξια,τερμα αριστερα και τετοια,θα παρουμε κατευθειαν 3 μετρησεις.Αν ρυθμισουμε την αποσταση,τι ακριβως μετρησεις θελει,και με το βολτομετρο πως σχετιζονται αυτες οι μετρησεις,τι υπολογισμους κανουμε δηλαδη?

Θα βρουμε την ευαισθησια οπως λεει το φυλλαδιο?

Ας απαντησει καποιος λεπτομερως,γιατι εχασα το επαναληπτικο και ειμαι καπως σε δυσκολη θεση...


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: liago13 on May 17, 2006, 17:15:41 pm
Φιλε sm,ειπες στην περιγραφη του ΓΜΔΜ:
Συνδέουμε λοιπόν το δεύτερο κανάλι του παλμογράφου στις υποδοχές 1 και 4 του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή.

Νομιζω οτι ειναι οι υποδοχες 1 και 5,αυτο τουλαχιστον δειχνουν κατι φωτογραφιες που εχω διαφορετικες απο τις δικες σου,και μου φαινεται και πιο λογικο αφου στη 4 συνδεεται το 1ο καναλι του παλμογραφου,και αδεια μενουν μνο τα 1 και 5.Ας το σχολιασει και καποιος αλλος που ξερει...

Α,τωρα το προσεξα οτι και στη τελευταια φωτο φαινεται ξεκαθαρα οτι ειναι η θεση 5,οχι η 4,προσοχη!


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 18, 2006, 12:28:08 pm
Όπως πολύ σωστά με διόρθωσε ο liago13, στην διάταξη του γραμμικού μεταβλητού διαφορικού μετασχηματιστή, το δεύτερο κανάλι του παλμογράφου το συνδέουμε στις υποδοχές 1 και 5, οι οποίες είναι και οι ακροδέκτες του 'συνολικού' δευτερεύοντος και όχι στις υποδοχές 1 και 4 όπως ανέφερα στο κείμενο (το οποίο και έχει διορθωθεί). Αν διαπιστωθούν και άλλες τέτοιες 'πατατές' από μέρους μου, πείτε το μου να  διορωθούν. Thanx liago13!

Τώρα όσον αφορά το τι μετρήσεις κάνουμε στην διάταξη με τις πιεζοαντιστάσεις νομίζω πως μετακινόντας το μικρόμετρο θα πρέπει να διαπιστώσουμε την εμφάνιση μιας μη μηδενικής τάσης στα άκρα της γέφυρας ή οποία μεταβάλεται γραμμικά με την μετατόπιση, αλλά δεν είμαι και σίγουρος.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: liago13 on May 18, 2006, 16:33:59 pm
Ετσι νομιζω και γω,δηλαδη παιρνουμε μια μετρηση στο 10,γραφουμε το νουμερο.Μετα τα νουμερα που θα βρουμε στο 8.5 και στο 11.5 πρεπει να εχουν την ιδια διαφορα(περιπου) απο την μετρηση του 10,κατι τετοιο καταλαβα...


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: fugiFOX on May 18, 2006, 18:45:45 pm
Εάν τελικά υπάρχει διόρθωση τότε καλύτερα sms βάλτην στο πρώτο ποστ,
γιατί εδώ κάτω μπορεί να μη τη δει ο όποιιος ενδιαφερόμενος


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 18, 2006, 21:59:49 pm
Έχει ήδη γίνει η διόρθωση. Την τόνισα και με bold. Ελπίζω τα παιδιά να την προσέξουν.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: glour on May 20, 2006, 13:23:15 pm
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ?ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΖΟΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΕ ΠΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΣΤΕ?(ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η  ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΗ )


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: sm on May 22, 2006, 13:11:55 pm
Δεν γνωρίζω αλλά ένας φίλος μου μου είπε πως εξετάζονται και τα δύο.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: glour on May 22, 2006, 15:28:41 pm
OK ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: cyb3rb0ss on May 22, 2006, 17:47:52 pm
Καλή δουλειά sm.

Gracias. ;)


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: liago13 on August 24, 2006, 18:30:53 pm
Μια ερωτηση εχω εγω-στον ΓΜΔΜ συνδεουμε και τα 2 καναλια του παλμογραφου?

Εγω εχω φοτογραφιες απο το επαναληπτικο και ειχαμε συνδεδεμενο μονο το ενα στο συνολικο δευτερευον,αλλο καναλι δεν βαλαμε.


Title: Re: Οι (μυστήριες) συνδεσμολογίες της άσκησης του Δάιου-Ταμπουρή
Post by: dictator23 on August 24, 2006, 19:21:27 pm
Διαβασε καλυτερα το τοπικ και θα καταλαβεις.Οπως ειναι οι φωτογραφιες απο αριστερα προς δεξια αριθμεις τις οπες 1 μεχρι 6.Παιρνεις απο τις 1 και 5 εξοδο προς το καναλι 2 του παλμογραφου και απο τις 3 και 4(πρωτευον) εξοδο προς το καναλι 1.