THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Μαθήματα επιλογής => Topic started by: Black Velvet on February 17, 2024, 13:25:26 pm



Title: Κβαντική Υπολογιστική από Πληροφορική
Post by: Black Velvet on February 17, 2024, 13:25:26 pm
Πριν από 2 χρόνια το εαρινό είχα πάρει την Κβαντική Υπολογιστική από Πληροφορική και ήθελα να το προτείνω και εδώ για όσ@ ψάχνουν μαθήματα επιλογής για το νέο εξάμηνο. Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μάθημα που στην ουσία δείχνει τις βασικές αρχές με τις οποίες θα λειτουργεί ένας κβαντικός υπολογιστής. Δεν έχει καμία σχέση με Κβαντική Φυσική καθώς δεν αγγίζει καθόλου το κομμάτι της φυσικής υλοποίησης. Είναι κάτι σαν Λογική Σχεδίαση για κβαντικούς υπολογιστές. Ξεκινάει δηλαδή με το ορισμό της βασικής μονάδας πληροφορίας, του qubit (δηλαδή του κβαντικού bit). Και από εκεί ορίζει τους κβαντικούς καταχωρητές και όλα τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία, και στο τέλος φτάνει σε κβαντικούς αλγόριθμους. Σαν προαπαιτούμενη γνώση έχει μόνο βασική γραμμική άλγεβρα και κάποια πράγματα από Λογική Σχεδίαση. Ο καθηγητής που το κάνει (αν είναι ακόμα αυτός) είναι πάρα πολύ καλός, και δίνει πάντα σημασία στους ηλεκτρολόγους. Δηλαδή συχνά πυκνά όταν αναφέρεται σε κάτι που θεωρείται γνωστό σταματάει και ρωτάει αν εμείς οι ηλεκτρολόγοι το έχουμε κάνει. Οι διαλέξεις πολύ ενδιαφέρουσες, ενθαρρύνονται οι ερωτήσεις και η συζήτηση. Εγώ το είχα δει τυχαία στην δήλωση και είχα πάει από περιέργεια να δω πώς είναι και μου άρεσε τόσο πολύ που το δήλωσα. Μέχρι και σήμερα είναι από τα αγαπημένα μου (αν όχι το αγαπημένο μου) από όλα τα μαθήματα που έκανα στο τήμμυ.

Από άποψη εξέτασης: υπάρχει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με σημειώσεις, το οποίο ακολουθεί επακριβώς στις παραδόσεις. Αν διαβάσεις από εκεί είσαι φουλ καλυμμέν@, έχει πολύ οργανωμένα την θεωρία και ασκήσεις. Ασκήσεις κάνει και το μάθημα. Η εξέταση πολύ οκ, αν έχεις παρακολουθήσει τις διαλέξεις και έχεις διαβάσει μπορείς να γράψεις πολύ άνετα. Αλλά γενικά αυτό που θέλει να δει είναι ενδιαφέρον (δηλαδή μην το πάρετε αν απλά ψάχνετε ένα μάθημα με εύκολα ects για να τελειώνετε). Μια ενασχόληση δηλαδή την θέλει. Επίσης έχει μια εργασία πάνω σε ένα λογισμικό κβαντικής προσομοίωσης, το οποίο το δείχνει ένας διδακτορικός κάποια στιγμή μέσα στο εξάμηνο. Στην εξέταση επίσης έχει και κάποιες ασκήσεις - ερωτήσεις που δεν της έχει στο βιβλίο και θέλει να δει τι έχεις καταλάβει απ'το μάθημα. Αν έχεις παρακολουθήσει τις διαλέξεις και έχεις ασχοληθεί όμως όλο και κάτι θα μπορείς να απαντήσεις.

Το προτείνω 100% για όποι@ έχει ένα ενδιαφέρον έστω και εγκυκλοπαιδικά να μάθει για το πώς λειτουργεί ένας κβαντικός υπολογιστής. Το μάθημα αυτό δηλαδή απαντάει στο ερώτημα "οκ, πέρα από 0 και 1 μπορώ να έχω και άλλες ενδιάμεσες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα όμως τι;". Επίσης έχει πολύ ωραίους γρίφους που σε κάνουν να δεις πολύ σφαιρικά το θέμα. Αυτά  :P